Митът за "неработенето" и как всички губим като го повтаряме

Реинвестирането е изключително важно за всеки бизнес. В България няма утвърдена практика да се влагат средства за подобряване на работата. Повечето работодатели предпочитат да изстискат каквото могат от ресурса на оборудването и персонала без да реинвестират част от печалбата си за обучение на кадри, иновации, поддръжка на инвентар или подобряване на условията на труд. Такива разходи подобряват качеството на труда и качеството на крайния продукт, независимо дали се касае за услуги, производство или търговия.
Подобни икономии пряко възпират качеството и ефективността на бизнеса, което рефлектира както върху стойността на продукта, така и върху доходите на наетите работници.

За никого не е тайна, че българите сме от най-зле платените в Европа. Знаем също и как се плащат осигуровки и отпуски. А и как стоят нещата с работното облекло, разходите за хигиена и безопасност на труда.
По данни на Евростат за 2012 г. средно за ЕС на час работодателят плаща за труд 23.4 евро. За България цифрата е 3.6 Евро. Така за един час работа за един работник в България се отделят 15.4% от средните за Евросъюза средства.
Ежедневно в българските медии се тиражира твърдението, че производителността на труда на българина била малка и видите ли това била причината заплатите да са ниски. Не видях дори един ТВ водещ да зададе въпроса колко по-малко работи българинът.
Отговорът идва отново от Евростат. Производителността на труда за 2012 г. в България представлява 44.0% от  средната за Европейския съюз. За да отговарят разходите за труд (заплати и др.) в България на производителността на труда както в ЕС, те трябва да бъдат увеличени близо 3 пъти.
Плащането на реално заслужените заплати в България би вдигнало потреблението в пъти, а от там би предизвикало бурно развитие на икономиката. Остава въпросът защо при наличието на масови профсъюзи, това не бе постигнато. Време е българският народ да вземе съдбата си в свои ръце и да се пребори за това, което казионните структури съзнателно възпират.

Коментари

Популярни публикации от този блог

"България, тази вечна ерес"

Предвестници на бурята