Стачката в Бобов дол и дългото чакане на институциите

Стачката на миньорите от Бобов дол приключи. Стачниците постигнаха искането си да им бъдат изплатени задълженията. Успяха, защото не се поддадоха на увещанията на КТ Подкрепа да излязат на преговори. Не се уплашиха от заканите на ръководството, че ще платят на всички без слезлите в мината. Техните колеги отвън не се поблазниха и подкрепяха стачниците докато управлението отстъпи. Отстъпи и под закъснелия натиск на институциите.
На Бойко Борисов му трябваха седем месеца в предизборна кампания да се намеси. И го стори когато стана ясно, че стачниците няма да отстъпят. Стори го на другия ден след като протестиращи излязоха по улиците на Варна и София в подкрепа на миньорите. Новинарският екип на БНТ обяви, че участниците в протестите намират исканията им за справедливи.
За сведение на държавната телевизия, обаче, изразилите солидарност демонстранти от Автономен работнически синдикат и Червено действие, а и всички нормални хора, едва ли някога са били на друго мнение. И след като Националната телевизия и премиерът дадоха зелена светлина, прокуратурата реши да си влезе в ролята като поиска Инспекция по труда да разследва. Питам се къде ли бяха инспекторите през цялото време.


Коментари

Популярни публикации от този блог

"България, тази вечна ерес"

Предвестници на бурята

Митът за "неработенето" и как всички губим като го повтаряме